Arkiv for kategorien Gamle Danske Opskrifter
Sellerisalat til ca. 4 personer
- 6 stilke bladselleri
- 150 g mild ost
- 100 g kogt røget skinke
- 2 syrlige æbler
- 2 spsk. Olie
- 1 spsk. Vineddike
- Flutes
- salt
- peber
Skær bladsellerien i strimler. Og osten, skinken og æblerne i terninger. Alt blandes sammen i en skål af passende størrelse. Marinaden blandes sammen af olie, vineddike, salt og peber, og hældes over salaten. Salaten kan enten nydes som en selvstændig ret eller som tilbehør til en frokost eller middag.
/Bon Appetit
Frugtsalat
- 4 små ananasringe
- 2 røde æbler
- ca. 100 g blå og/eller grønne vindruer
- 150 g mayonnaise
- 1 spsk. citronsaft
- 50 g valnøddekerner
Skær 4 ringe ud af Ananas frugten, og skær de uskrællede æbler i mindre stykker. Vindruerne, der ikke bør indeholde kerner, halveres og blandes sammen med æblerne og ananas stykkerne. Rør nu mayonnaisen i og smag salaten til med citronsaft og en smule ananassaft. Kom salaten i en skål og pynt med de grofthakkede valnøddekerner.
/Bon Appetit
Bønnespiresalat
- 1 ds. bønnespirer
- 1 peberfrugt
- karse
- 2 spsk. soyaolie
- 2 tsk. vineddike
- ¼ tsk. tør sennep
- salt
- peber
Peberfrugtens farve vælges efter eget ønske, og den skæres i strimler og blandes sammen med bønnespirerne. Soyaolie, Vineddike, Sennep, Salt og Peber blandes sammen til en marinade som hældes over. Pynt lidt med at drysse karsen over.
/Bon Appetit
Havrekager
- 2 æg
- 250 g sukker
- 150 g margarine
- 2 spsk. mel
- 1 tsk. bagepulver
- 2 spsk. kakao
- 200 g havregryn
- 40 g pommeranskal
Rør æg og sukker godt sammen. Smelt margarinen og rør den i. Mel, bagepulver og kakao sigtes og røres sammen med havregrynen, og den hakkede pommeranskal. Anvend to teskeer til at sætte dejen på en eller to smurte plader, med god afstand mellem kagerne. Du bør få ca. 80 stk. Kagerne bages i ca. 6 min. ved 200 grader.
/Bon Appetit
Chokolade/kaffe kage
- 1 dl mælk
- 75 g mørk chokolade
- 1 ½ spsk. pulverkaffe
- 150 g margarine
- 100 g (1 ½ dl) farin
- 4 æg
- 250 g (4 dl) mel
- 1 tsk. bagepulver
Smelt mælk, chokolade og pulverkaffe sammen i en gryde. Margarine og farin røres blødt. Tilsæt æggene i et ad gangen. Chokolademælken røres i skiftevis med mel og bagepulver. Hæld dejen i en smurt form. Kagen bages i ca. 50-60 min. ved 175 grader.
/Bon Appetit
Bradepandekage opskrift
- 250 g mel
- 250 g sukker
- 2 tsk. bagepulver
- 1 tsk. vanillesukker
- 3 spsk. kakao
- reven skal af 1 appelsin
- 250 g smeltet margarine
- Vand
- 1 dl mælk
- 2 æg
- 150 g flormelis
Bland de tørre ingredienser sammen i en skål. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør det hele godt sammen i ca. 1 dl kogende vand. Hæld dejen i en smurt bageform ca. 22 X 35 cm. Pandekagen bages i ca. 35 min. ved 175 grader. Glaser kagen når den er kold.
/Bon Appetit
Brune kager
- 250 g smør
- 125 g lys sirup
- 250 g Brun farin
- 2 tsk. potaske
- 1 spsk. koldt vand
- 3 tsk., stødt kanel
- 1 tsk. stødt nellike
- 2 tsk. stødt ingefær
- 1 tsk. allehånde
- 50 g hakket pomeransskal
- 100 g finthakkede mandler
- 500 g mel (ca. 8 dl. )
Fedt stof, sirup og farin kommes i en gryde og smeltes ved svag varme. Gryden tages fra varmen og lad det svale lidt af. Potasken udrøres i koldt vand. Krydderier blandes sammen med det øvrige fyld i melet. Den afsvalede sukker-fedt-stofmasse kommes i sammen med den udrørte potaske. Dejen æltes sammen. Dejen trilles straks til lange ruller med en diameter på ca. 5 cm. Stil rullerne koldt, gerne til næste dag, så er de nemmere at skære.
Skær ca. 50 tynde skiver af rullerne og sæt kagerne på en smurt bageplade. Bag dem ved 200 grader i 5 – 6 min.
/Bon Appetit
Arme riddere
- 8 skiver franskbrød
- 1½ dl mælk
- 8 spsk sukker
- 2 tsk kanel
- 50 g smør
- Syltetøj
Læg brødskiverne i mælk og lad dem trække i ca. 10 minutter. Tag brødskiverne op og lad dem dryppe godt af. Bland sukker og kanel sammen og drys det på brødet. Læg skiverne på panden og steg dem i smør indtil de er lysebrune. Server straks og spis dem evt. med syltetøj efter eget valg.
En anden variant kaldes for Rige Riddere, i modsætning til de Arme Riddere
Her drypper du brødskiverne, der har trukket i mælk, i sammenpisket æg. Og dernæst i en blanding af 8 spsk. sukker, 25 g finthakkede mandler, og 1 tsk. vanillesukker.
Rige riddere steges og serveres på samme måde som arme riddere.
/Bon Appetit
Barndommens rosenbrød
- 50 g smør
- 1 ½ dl. mælk
- 50 g gær
- 1 spsk. sukker
- ¼ tsk. salt
- knap 300 g hvedemel
- æg til pensling
- flormelis
- rosenvandessens
Smøret smeltes og blandes med mælken. Opløs gæren i den lunkne mælk og tilsæt dernæst sukker, salt og ca. 300 g hvedemel. Dejen æltes sammen og sættes til at hæve i 3 kvarter. Slå dejen sammen og form den til en lang pølse. Dejen pensles med æg og bages i 12 – 15 min. ved 225 grader. Lad brødet køles lidt ned imens du rører en glasur sammen af flormelis og rosenvand. Glasuren kommes på brødet og det skæres i 4 – 5 cm brede stykker.
/Bon Appetit
Astakage
- 125 g smør
- 200 g Brun farin (2 ½ dl.)
- 2 æg
- 250 g mel ( ca. 4 dl. )
- 1 tsk. natron
- 2 tsk. stødt kanel
- 1 tsk. stødte nelliker
- 1 ¼ dl. mælk
- 100 g rosiner
- 50 g hakket sukat
Smøret røres godt sammen med farin, og æggene røres derefter i. Natron blandes med de øvrige krydderier og vendes i melet sammen med rosiner og sukat, og det røres skiftevis med mælken i dejen. Dejen kommes i en smurt kageform eller springform med randindsats. Kagen bages i ca. 1 time ved 170 grader. Prøv evt. at stikke en strikkepind i kagen. Hvis ingen dej hænger ved, er kagen færdig.
/Bon Appetit