Abrikossorbet
- 250 g tørrede Abrikoser
- 5,5 dl Vand
- 400 g hugget Sukker
- Citronskal (1 citron)
- Limeskal (2 limefrugter)
- 1/2 dl Citronsaft
- 1 dl Æggehvide
De tørrede abrikoser udblødes i vand natten over. Vandet sies fra og kommes i en gryde med tyk bund sammen med hugget sukker. Vandet bringes i kog og lad det koge kraftigt i et par min. Tag gryden af blusset og rør citron- og limeskallerne, der er snittet meget fint uden det hvide, i siruppen.
Kom de udblødte abrikoser i en blender. Blend dem til puré og tilsæt siruppen. Si puréen, rør citronsaften i og lad det køle af. Den kolde puré stilles i fryseren og lad den fryse til en grødet masse. Æggehviderne piskes meget stive og pisk dem dernæst i den frosne abrikospuré for svag hastighed med en elpisker. Den færdige sorbet kommes i fryseren igen.
/Bon appetit
Fastelavns strutter
- 30 g gær
- 100 g smør
- 3 dl. mælk
- 1 tsk. salt
- 1 tsk. sukker
- 500 g hvedemel
- 1-2 æg
Gæren smuldres. Mælken varmes til 35° og gæren udrøres heri. Smørret smeltes, og alle ingredienser tilsættes, og dejen æltes, til den er blank og smidig og slipper bord og hænder. Dejen dækkes med et klæde og stilles til hævning et lunt sted i ca. 45 minutter, til den har nået den dobbelte størrelse. Dejen slås ned, æltes let igennem, trilles ud til en stang, som deles i passende stykker, der formes til boller. I hver bolle klippes et ret dybt kryds. De fremkomne snipper foldes ud til siden og strutterne vendes og stilles på en smurt bageplade. De efterhæves 15-20 minutter. Strutterne pensles med sammenpisket æg og bages derefter ved 225° i cirka 25 minutter.
/Bon Appetit
Fastelavnsboller (ca. 25 stk.)
- 500 g mel
- 3,5 dl mælk
- 50 g gær
- 1 tsk. sukker
- 50 g sukat
- 75 g rosiner
- 250 g smør
Dejen lægges om aftenen. Mælken lunes en ubetydelighed. 125 g smør smuldres i melet og æltes sammen med mælken, hvor gæren er udrørt. Om morgenen æltes det resterende smør i, det fordeles i små klatter på dejen og rulles ud som butterdej. Hæver til dobbelt størrelse og slås ned med kagerullen. Trilles ud til ca. 25 boller. Efterhæves, pensles med æg og bages ca. 20 min. ved 200 grader.
/Bon Appetit
Havrekager
- 2 æg
- 250 g sukker
- 150 g margarine
- 2 spsk. mel
- 1 tsk. bagepulver
- 2 spsk. kakao
- 200 g havregryn
- 40 g pommeranskal
Rør æg og sukker godt sammen. Smelt margarinen og rør den i. Mel, bagepulver og kakao sigtes og røres sammen med havregrynen, og den hakkede pommeranskal. Anvend to teskeer til at sætte dejen på en eller to smurte plader, med god afstand mellem kagerne. Du bør få ca. 80 stk. Kagerne bages i ca. 6 min. ved 200 grader.
/Bon Appetit
Bradepandekage opskrift
- 250 g mel
- 250 g sukker
- 2 tsk. bagepulver
- 1 tsk. vanillesukker
- 3 spsk. kakao
- reven skal af 1 appelsin
- 250 g smeltet margarine
- Vand
- 1 dl mælk
- 2 æg
- 150 g flormelis
Bland de tørre ingredienser sammen i en skål. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør det hele godt sammen i ca. 1 dl kogende vand. Hæld dejen i en smurt bageform ca. 22 X 35 cm. Pandekagen bages i ca. 35 min. ved 175 grader. Glaser kagen når den er kold.
/Bon Appetit
Arme riddere
- 8 skiver franskbrød
- 1½ dl mælk
- 8 spsk sukker
- 2 tsk kanel
- 50 g smør
- Syltetøj
Læg brødskiverne i mælk og lad dem trække i ca. 10 minutter. Tag brødskiverne op og lad dem dryppe godt af. Bland sukker og kanel sammen og drys det på brødet. Læg skiverne på panden og steg dem i smør indtil de er lysebrune. Server straks og spis dem evt. med syltetøj efter eget valg.
En anden variant kaldes for Rige Riddere, i modsætning til de Arme Riddere
Her drypper du brødskiverne, der har trukket i mælk, i sammenpisket æg. Og dernæst i en blanding af 8 spsk. sukker, 25 g finthakkede mandler, og 1 tsk. vanillesukker.
Rige riddere steges og serveres på samme måde som arme riddere.
/Bon Appetit
Barndommens rosenbrød
- 50 g smør
- 1 ½ dl. mælk
- 50 g gær
- 1 spsk. sukker
- ¼ tsk. salt
- knap 300 g hvedemel
- æg til pensling
- flormelis
- rosenvandessens
Smøret smeltes og blandes med mælken. Opløs gæren i den lunkne mælk og tilsæt dernæst sukker, salt og ca. 300 g hvedemel. Dejen æltes sammen og sættes til at hæve i 3 kvarter. Slå dejen sammen og form den til en lang pølse. Dejen pensles med æg og bages i 12 – 15 min. ved 225 grader. Lad brødet køles lidt ned imens du rører en glasur sammen af flormelis og rosenvand. Glasuren kommes på brødet og det skæres i 4 – 5 cm brede stykker.
/Bon Appetit
Blomkålssalat
- 1 mellemstort blomkål
- 100 g kalorielet mayonnaise
- 3 spsk. ymer eller creme fraiche
- ½ tsk salt
- 1 fed presset hvidløg
- 1 tsk fransk sennep
- 1½ tsk. kryddersennep
- 1 knsp. sukker
Skær blomkålen i meget små buketter. Rør saucen sammen og tilsæt blomkålsbuketterne. Salaten bør trække i ½ -1 time inden den serveres.
/Bon Appetit
Amerikansk Citronkage
- 150 g mel
- 1½ tsk bagepulver
- 150 g sukker
- ½ tsk salt
- 1 tsk vanillesukker
- 60 g margarine
- 1 1/4 dl skummetmælk
- 1 æg
- 2 økologiske citroner
- 75 g flormelis
- Reven skal af økologisk citron
- Saft af citron
- 10 tynde skiver citron til pynt
Mel, bagepulver, sukker, salt og vanillesukker blandes sammen. Riv skallen af citronen. Margarine smeltes og røres i sammen med mælk, æg og halvdelen af den revne citronskal. Dejen hældes i en smurt springform.
Kagen bages i ca. ½ time ved 200 grader.
Prik nu huller i kagen med en stor nål. Citronsaft, resten af den revne skal og flormelis røres sammen. Den rørte citronsaft hældes over den varme kage, som bliver stående i formen, til den er kold. Kagen pyntes med tyndt skåren citron.
Citronen skal være økologisk, da skallen skal anvendes til kagen.
/Bon Appetit
Abrikos Chokoladekage, en lækker kage med lavt fedtindhold.
- 350 g kogte kartofler
- 4 æg
- 300 g sukker
- 100 g groft hakket chokolade
- 1 ds. abrikoser
- lidt smør
Æggeblommer og sukker piskes godt sammen. Kartoflerne moses og røres i sammen med chokoladen, til massen får en jævn konsistens. Æggehviderne piskes stive og vendes i kartoffelmassen, og det hele fordeles i en stor smurt springform eller tærtefad. Vend evt. halvdelen af abrikoserne i dejen.
Kagen bages i 1 time ved 180 grader.
De afdryppede abrikoser fordeles i et mønster efter eget valg på kagen. Kagen serveres lun eller afkølet og evt. med Fromage frais rørt med vanillesukker og flormelis.
/Bon Appetit