Brune kager
- 250 g smør
- 125 g lys sirup
- 250 g Brun farin
- 2 tsk. potaske
- 1 spsk. koldt vand
- 3 tsk., stødt kanel
- 1 tsk. stødt nellike
- 2 tsk. stødt ingefær
- 1 tsk. allehånde
- 50 g hakket pomeransskal
- 100 g finthakkede mandler
- 500 g mel (ca. 8 dl. )
Fedt stof, sirup og farin kommes i en gryde og smeltes ved svag varme. Gryden tages fra varmen og lad det svale lidt af. Potasken udrøres i koldt vand. Krydderier blandes sammen med det øvrige fyld i melet. Den afsvalede sukker-fedt-stofmasse kommes i sammen med den udrørte potaske. Dejen æltes sammen. Dejen trilles straks til lange ruller med en diameter på ca. 5 cm. Stil rullerne koldt, gerne til næste dag, så er de nemmere at skære.
Skær ca. 50 tynde skiver af rullerne og sæt kagerne på en smurt bageplade. Bag dem ved 200 grader i 5 – 6 min.
/Bon Appetit
Arme riddere
- 8 skiver franskbrød
- 1½ dl mælk
- 8 spsk sukker
- 2 tsk kanel
- 50 g smør
- Syltetøj
Læg brødskiverne i mælk og lad dem trække i ca. 10 minutter. Tag brødskiverne op og lad dem dryppe godt af. Bland sukker og kanel sammen og drys det på brødet. Læg skiverne på panden og steg dem i smør indtil de er lysebrune. Server straks og spis dem evt. med syltetøj efter eget valg.
En anden variant kaldes for Rige Riddere, i modsætning til de Arme Riddere
Her drypper du brødskiverne, der har trukket i mælk, i sammenpisket æg. Og dernæst i en blanding af 8 spsk. sukker, 25 g finthakkede mandler, og 1 tsk. vanillesukker.
Rige riddere steges og serveres på samme måde som arme riddere.
/Bon Appetit
Astakage
- 125 g smør
- 200 g Brun farin (2 ½ dl.)
- 2 æg
- 250 g mel ( ca. 4 dl. )
- 1 tsk. natron
- 2 tsk. stødt kanel
- 1 tsk. stødte nelliker
- 1 ¼ dl. mælk
- 100 g rosiner
- 50 g hakket sukat
Smøret røres godt sammen med farin, og æggene røres derefter i. Natron blandes med de øvrige krydderier og vendes i melet sammen med rosiner og sukat, og det røres skiftevis med mælken i dejen. Dejen kommes i en smurt kageform eller springform med randindsats. Kagen bages i ca. 1 time ved 170 grader. Prøv evt. at stikke en strikkepind i kagen. Hvis ingen dej hænger ved, er kagen færdig.
/Bon Appetit
Banankage stort set uden fedt
- 4 bananer
- 2 1/2 dl sukker
- 2 tsk. bagepulver
- 3 tsk. vaniliesukker
- 2 tsk. kanel
- 2 tsk. kardemomme
- 100 g valnødder
- 150 g rosiner
- 3 dl hvedemel
- vand efter behov (se fremgangsmåde)
Bananerne moses godt og grundigt. Tilsæt så de øvrige ingredienser, og til sidst tilsættes vand, således at massen hverken er for tynd eller for tyk. Massen skal være drøj. Massen fyldes i en form af passende størrelse, beklædt med bagepapir i stedet for fedtstof. Kagen bages i 40 – 50 min. i en forvarmet ovn på 220 grader. Bagetiden kan variere lidt afhængigt af hvilken form der anvendes.
/Bon Appetit